Dreamhack

Dreamhack är ett av världens största LAN-partyn. Ett event där tusentals människor samlas för att spela datorspel tillsammans. Förutom själva huvudmomentet finns det även andra aktiviteter som konserter, seminarier och tävlingar i spel, konst och cosplay. Allt håller igång i 72 timmar varje gång och sker två gånger om året. Dess popularitet har lyckats sprida eventet och nu finns det festivaler av Dreamhack i många andra länder, både i Europa men även i Nordamerika. För den som tycker om datorspel och vill hitta likasinnade är detta eventet som inte får missas.

Dreamhacks början

Dreamhack började redan på 1990-talet. Då var det endast en kamratträff i en källarlokal på Malungs grundskola. Där byttes det disketter och det visades upp blandade kunskaper inom programmering och grafik. Den officiella och offentliga första datorträffen arrangerades 1994 och har därefter skett årligen. I skolans lokaler visades demon av spel på en projektor. Grundarna av Dreamhack sålde av bolaget som arrangerade eventet år 2006. Köparna utvecklade sedan festivalen intensivt under nio år för att sedan sälja det vidare. År 2015 såldes det för 244 miljoner kronor, en stor vinst.

Dreamhack idag

Idag är Dreamhack ett av världens största LAN-partyn. Det finns två event varje år, sommarens Dreamhack och Dreamhack Winter. Det arrangeras av bolaget Dreamhack AB som tar till sig utav hundratals frivilliga funktionärer. Idag består Dreamhack av själva “LAN:t”, alltså där folk spelar tillsammans. Tusentals besökare spelar i samma lokaler och stora bildskärmar visar upp spel- och demotävlingar. DreamExpo tillåter en att prova på den senaste tekniken, gå på seminarier, delta i tävlingar och mycket mer. Förutom själva spelsektionen av eventet finns det eldshower, lasertag, bungyjump och många andra aktiviteter utanför.

Dreamhack utanför Sverige

Vad som började som en svensk tillställning har sedan spridit sig vidare till många andra länder. I flera år höll sig Dreamhack endast i svenska städer som exempelvis Jönköping, Göteborg och Stockholm. Nu har det även spridit sig till många andra länder. Frankrike, Spanien, Tyskland, England och Rumänien är några av de platser som arrangerar sin egen Dreamhack. År 2016 hölls den första Dreamhack i Nordamerika, närmare bestämt i Austin i Texas. Eventet brukar se desamma ut. Vanligtvis sträcker det sig över fyra dagar och har aktiviteter dygnet runt.

Dreamhacks huvudevent

Dreamhack består utav fem huvudevent. Det är festivalen, speltävlingarna, digitala konsttävlingen, live konserterna och expon. Festivalen tillhör själva LAN:t. Folk har med sina egna speldatorer och använder Dreamhacks imponerande snabba internet för att spela tillsammans. Till speltävlingarna finns det många professionella spelare från hela världen som dyker upp för att vara med och tävla. Tävlingarna visas även på tv. I de digitala konsttävlingarna tävlar deltagare med allt som är digitalt, oavsett om det är musik, spel, animation, 3D-modeller eller digital teckningar. På export visar många företag upp sina produkter, men det hålls även seminarier.

Dreamhack och cosplay

Cosplay är när en person klär ut sig till en karaktär från en film, bok, spel eller något annat. Det är något som idag det finns väldigt få men stora tävlingar inom. Dreamhack var med bland de första som tillät cosplaytävlingar att hållas. I Jönköping började tävlingen som en sidoaktivitet till Dreamhack. Men det ändrades när den internationella tävlingen började år 2014, Dreamhack Summer Cosplay Championship. Prissumman låg då på 25 000 kronor och tävlingen visades även på tv. Cosplay Championship har ända sedan dess fortsatt hållas i Jönköping på både sommaren och vintern.